داستان خودت رو بگو

کتاب مهره حیاتی از ست گودین

کتاب مهره حیاتی از ست گودین
کتاب «مهره حیاتی» جز کتاب‌هایی هست که برای تمام افراد مناسبه، مهم نیست در چه حوزه‌ای فعالیت می‌کنید، مهم این هست که وجودتون اونقدر حیاتی باشه که حضور شما در اون سیستم غیرقابل جایگزینی باشه

کتاب «مهره حیاتی» آیا غیرقابل جایگزینی هستید؟

 

مهره تثبیت یا Linchpin ابزاری ساده است که می‌توانید آن را با قیمت بسیار کمی از ابزار فروشی محله‌تان خریداری کنید. زیاد پرزرق و برق نیست، ولی ضروری است. این وسیله برای این است که چرخ از ارابه جدا نشود و هر چیزی را روی چیز دیگری نگه می‌دارد.

Linchpin در اصل «پین تثبیت» است. پین تثبیت بزرگترین یا سنگین‌ترین قطعه سیستم نیست. چندان هم به چشم نمی‌آید، ولی وجودش ضروری است و نبودش، عملکرد مطمئن سیستم را با اخلال مواجه می‌کند. البته برای شکل امروزی این قطعه اغلب از واژه «اشپیل» استفاده می‌کنند که برگرفته از تلفظ آلمانی واژه انگلیسی است که کمی برای راحتی بیان تغییر کرده است، ولی معنای مجازی آن شخصی است که در سازمان نقشی حیاتی و مهم دارد.

  • از متن کتاب

 

اگه در زمینه مدیریت و کسب‌وکار فعالیت می‌کنید، حتماً نام «ست گودین» رو شنیدین؛ ست گودین نویسنده، کارآفرین، سخنران و نظریه‌پرداز مشهور آمریکایی که در زمینه‌های مدیریت، بازاریابی و تبلیغات نام آشنایی هست و کتاب‌های بسیار معروف و پرفروشی مانند «شیب»، «قبیله‌ها»، «گاو بنفش»، «تمرین»، «فریب ایکاروس»، «این است بازاریابی» و ... در کارنامه خودش داره.

ست گودین در کتاب «مهره حیاتی، آیا غیرقابل جایگزینی هستید؟» از این اصطلاح Linchpin برای کسی استفاده می‌کنه که در سازمان وجودش لازم و ضروری هست؛ اگه نباشه سیستم ناکارآمد و مختل میشه. هر سازمانی حداقل یه مهره حیاتی داره که عنصری ضروری برای ادامه سیستم هست و بخشی از عملیات‌های سازمان به وجود این آدم بستگی داره، بنابراین قابل جایگزینی نیست. پیدا کردن این فرد سخت هست ولی از دست دادنش بسیار سخت‌تر و هزینه‌بر تره. رابطه سازمان با مهره حیاتی، یه رابطه متقابل محسوب میشه، چرا که هم سازمان از وجود مهره حیاتی سود می‌بره و هم کارکنان وقتی تبدیل به مهره حیاتی سازمان بشن، سود خواهند برد. اگه فردی با عملکرد معمولی در سازمان باشین، باید هر لحظه نگران امنیت شغلی خودتون باشید. با توجه به تغییراتی که در فضای کاری و شغلی ایجاد شده و همچنین افزایش افراد متخصص در بین نیروی کار، پس خیلی راحت میشه برای شما جایگزین پیدا کرد. همیشه باید منتظر خطر باشید و این در طولانی مدت می‌تونه بسیار طاقت‌فرسا باشه. با وجود این ناامنی احتمالاً شما اعتماد به‌نفس کاری‌تون رو هم از دست می‌دهید و از ساعات و محیط کاری هم لذت نمی‌برین. از طرفی سازمانی که فقط از افراد متوسط استفاده می‌کنه، هزینه بالایی هم پرداخت می‌کنه، چرا که در واقع سازمان بهره‌وری نیروی کار عالی رو با سهولت و امنیت نیروی کار متوسط زیادی معاوضه کرده.

 

فقط دانش کافی نیست

 

ویکی‌پدیا و دانش به اشتراک گذاشته شده در اینترنت، دانش تخصصی را به طرز محسوسی بی‌ارزش‌تر از پیش کرده است. امروزه اگر فقط اطلاعات زیادی از کتاب‌های مرجع را بلد باشید بازنده‌اید؛ چون اینترنت بیشتر از شما می‌داند. دانش عمیق همراه با قضاوت خوب ارزش بسیار زیادی دارد. دانش عمیق همراه با مهارت‌های شناختی و بینشی متمایز هم ارزش زیادی دارد. به ندرت پیش می‌آید که دانش عمیق به خودی خود کافی باشد تا شخصی را به مهره حیاتی تبدیل کند.

- از متن کتاب

 

همونطوری که ست گوین هم در کتاب اشاره کرده، درسته که دانش و تخصص در هر کاری لازم هست، ولی علاوه بر اینها مهارت‌های دیگه‌ای هم باید همراه باشه تا شما رو تبدیل به گزینه استثنایی سازمان کنه. در مقاله مهارت‌های موردنیاز برای پرسونال برندینگ، بیشتر درباره مهارت‌های نرم و سخت صحبت شده که کسب این‌ موارد می‌تونه کمک خوبی برای برندهای شخصی باشه.

 

ست گودین در کتاب «تمرین» با زیرعنوان «با اشتراک گذاشتن ایده‌ای خلاقانه، هم زندگی خود و هم جهان را تغییر دهید» The Practice: Shipping Creative Work که در سال 2020 نوشته و منتشر کرده مانند همین کتاب مهره حیاتی، باز به این نکته اشاره می‌کنه که نه فقط افرادی که در حوزه‌های کسب‌وکار، مدیریت و استارت‌آپ‌ها فعالیت می‌کنند؛ بلکه همه از جمله هنرمندان، نویسندگان و کارآفرینان لازمه تا بهترین تلاش خودشون رو انجام بدهند و خلاقانه‌ترین اثر خودشون رو به جا بگذارند. گودین در کتاب «مهره حیاتی» مانند بقیه کتاب‌هایش از اصطلاحات ویژه خودش استفاده می‌کنه که معنی عام اونها مدنظر نویسنده نیست بلکه از مفهومی استعاری و کنایی این واژه‌ها برای فهم هرچه بیشتر مطالب به کار گرفته شده. از جمله این واژه‌ها میشه به «نابغه» و «هنرمند» اشاره کرد. در مقدمه این کتاب آمده:

 

اگر نابغه را شخصی با توانایی‌ها و بینش استثنایی بدانیم که راهکار نه‌چندان واضح برای حل مشکلات پیدا می‌کند، پس برای نابغه بودن، لزومی ندارد برنده جایزه نوبل باشید. فرد نابغه گره مشکلاتی را باز می‌کند که از عهده‌ی دیگران برنمی‌آید. حال پرسش این است: آیا تا به حال چنین کاری انجام داده‌اید؟ آیا تا به حال راه میان‌بری پیدا کرده‌اید که دیگران قادر به پیدا کردن آن نبوده‌اند؟ آیا برای به راه افتادن کاری که پیش‌تر دیگران نتوانسته‌اند انجام دهند راهی پیدا کرده‌اید؟

هدفم این است که متقاعدتان کنم فرصت خوبی در انتظارتان است؛ فرصتی که می‌تواند به طرز چشمگیری زندگی‌تان را در جهت مثبت تغییر دهد. نه با انجام کارهای راحت یا اموری که آموزش دیده‌اید، بلکه با درک اینکه چگونه قوانین حاکم بر جهان دستخوش تغییرات بنیادین شده‌اند؛ با بهره جستن از این لحظه مهم و تبدیل شدن به آدمی که به باور تمام دنیا، غیرقابل جایگزین است.

 

در مورد واژه «هنرمند» هم میشه به این بخش از کتاب اشاره کرد که:

 

هنر فقط کشیدن نقاشی نیست. هنر هر چیزی است که شخصی، خلاقانه، و از روی اشتیاق باشد و هنر عالی، نه فقط به دل خالق آن، بلکه به دل بیننده هم می‌نشیند. هنر یعنی مشتاق انجام کاری بودن و ایجاد ارتباط با دیگران، به کار با قلمو و رنگ روغن و این چیزها هم ربطی ندارد. هنرمند کسی است که از شجاعت، بینش، خلاقیت و جسارتش استفاده می‌کند تا وضع موجود را به چالش بکشد. هنرمند چنین چیزی را وظیفه‌ شخصی خود می‌داند. تام پیترز، نویسنده و منتقد تیززبان حوزه کسب‌وکار – خالق مفهوم پرسونال برندینگ – هنرمند است، گرچه افراد حوزه کسب‌وکار جز خوانندگان کتاب‌هایش هستند. او هنرمند است چون موضع می‌گیرد، مسئولیت کارش را می‌پذیرد و برایش اهمیتی ندارد که کسی مخالفش هست یا نه. هنر بخشی از اوست و این را وظیفه خودش می‌داند که با شما به اشتراک بگذارد، نه فقط به خاطر اینکه انتظار دارد در ازایش مبلغی از شما دریافت کند، بلکه فکر می‌کند چیز مهمی است. هنر هدیه‌ای شخصی است که دریافت‌کننده را دگرگون می‌کند. مهم نیست از چه رسانه‌ای برای انتقال هنرتان استفاده می‌کنید. نیت مهم است. هنر نماد شهامت شخص است، کاری که انسانی انجام می‌دهد تا تغییری در انسانی دیگر به‌وجود بیاورد.

 

 

کتاب «مهره حیاتی» جز کتاب‌هایی هست که برای تمام افراد مناسبه، مهم نیست در چه حوزه‌ای فعالیت می‌کنید، در چه سازمانی مشغول هستید یا کارآفرین هستین و برای خودتون کسب‌وکار دارید، مهم این هست که وجودتون اونقدر حیاتی باشه که حضور شما در اون سیستم محسوس و غیرقابل جایگزینی باشه.

این کتاب در سال 2011  با عنوان  Linchpin: Are You Indispensableنوشته و به چاپ رسیده و در آمازون هم با تعداد نظرات بالا رتبه 4.5 از 5 رو به خودش اختصاص داده، همچنین جز کتاب‌هایی هست که از سایت گودریدز انتخاب و معرفی شده.

 

محتوای کتاب:

  • این کتاب 13 فصل داره که به این ترتیب هست:
  • دنیای جدید کار
  • به انتخاب‌تان فکر کنید
  • نهادینه‌سازی باورها: چگونه به اینجا رسیدیم؟
  • تبدیل شدن به مهره حیاتی
  • آیا سخت‌کوشی در اتاقکی اداری امکان‌پذیر است؟
  • مقاومت
  • فرهنگ قدرتمند هدایا
  • هیچ نقشه‌ای وجود ندارد
  • انتخاب با شماست
  • فرهنگ ارتباط
  • هفت توانایی مهره حیاتی
  • وقتی هنرتان نتیجه نمی‌دهد
  • خلاصه
  • همچنین خلاصه و نقد این کتاب رو می‌تونین در سایت متمم بخونین و در پادکست بی‌پلاس گوش بدهید و از طریق سایت نشر آموخته تهیه و مطالعه کنید.


کتاب مهره حیاتی از ست گودین کتاب مهره حیاتی از ست گودین کتاب «مهره حیاتی» جز کتاب‌هایی هست که برای تمام افراد مناسبه، مهم نیست در چه حوزه‌ای فعالیت می‌کنید، مهم این هست که وجودتون اونقدر حیاتی باشه که حضور شما در اون سیستم غیرقابل جایگزینی باشه
4 امتیاز از 1 رای
امیر غیاثی فر
4 امتیاز از 1 رای

آخرین اخبار


تماس با ما


کلیه حقوق این وب‌سایت متعلق به امیر غیاثی‌فر می‌باشد